SvenskaEnglishالعربية

Leverans till hela Sverige

Fri frakt över 499 kr

SvenskaEnglishالعربية

Köttfyllda dolmas med aprikos och tamarind

Ingredienser: (8-10portioner)

  • Ca 230g vindruvsblad
  • 2msk tamarind koncentrat
  • 0, 5 dl brunt socker
  • 3 msk färsk citronsaft
  • 1 msk salt
  • Ca 230g torkad aprikos
  • 0,5 kg nötfärs
  • 2,5 dl långkorningt ris
  • 1 msk allkrydda
  • 1 msk extra virgin olivolja

Gör såhär: 

  1.  Förbered en kastrull med kokande vatten, när vattnet kokar ha i vindruvsbladen
  2. När de kokat i ca 1min så ta ut vindruvsbladen och sätt de direkt i ett isbad
  3. När de varit i isbadet i ca 1min ta ut de och torkade de lätt med en handduk och ställ de åt sidan.
  4. Kombinera tamarind koncentrat med 9,5dl varmvatten, vispa ordentligt. Vispa i 2 matskedar socker, citronsaft och ¼ tesked salt.

  5. Placera aprikoserna i en liten skål och häll i varmvatten och låt stå i 10min tills aprikoserna har mjuknat.

  6.  Kombinera nötköttet, ris, allkryddan, 1,5dl vatten och 1 msk salt i en stor skål, blanda väl och toppa  med aprikoserna och lägg åt sidan.

  7. Smörj en plåt med olivolja, för att sätta ihop dolman jobba med en i taget och lägg vindruvsbladen med stjälkarna vända mot dig och ”ven-sidan” uppåt på en ren yta. Ta bort stjälkarna och bred ut 1 msk av köttmixen i mitten.

    Vänd sidorna mot fyllningen och rulla någorlunda tight från stjälksidan till motsatt håll, detta ska skapa en cylinder som är ca 6 centimeter lång. (vindruvsblad ska kunnas rullas tillräckligt tätt för att hålla sin form men luftigt nog för ris att kunna expandera)

    Placera ett lager av fyllda vindruvsblad på den oljiga plåten och placera hälften av aprikosen på toppen av dolman och strö över 1tsk socker, ha sedan på ytterligare ett lager av fyllda vindruvsblad och toppa med aprikosen och sockret som är kvar.

  8. Förvärm ugnen till 350 °. Häll tamarindblandningen över druvblad (vätskan ska bara täcka dem), lägg sedan grytan i ugnen i medelhög värme. När vätskan börjar bubbla så täck över det och minska till låg värme och låt tillagas i 45 minuter.

  9. Överför bakskålen till ugnen och fortsätt tillagning tills vätskan har minskat med två tredjedelar och riset och köttet är fullt tillaget, 45 minuter eller mer. Servera dolmen varm.  

1 kommentar

Zakia11 månad sedan
Hur kan man bästella köttfyllade dolma?

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglishالعربية