SvenskaEnglishالعربية

Leverans till hela Sverige

Fri frakt över 499 kr

SvenskaEnglishالعربية

Fyllda köttbullar med saffran buljong

Gjord med en enkel buljong med saffran och färsk mint, denna traditionella Azeri-soppa har delikata smaker. Kikärter med lamm och ris köttbullar fyllda med torkad frukt ger denna rätt en speciell smak.

 

Ingredienser: (6 portioner)

För fyllning till köttbullar

 

  • 4 msk guld russin
  • 6 torkade aprikos bitar
  • 2 matskedar osaltat smör
  • 1 finhackad lök
  • 1 tesked malen kanel
  • 1 tesked malen gurkmeja
  • Juice från en halv citron
  • Salt
  • Svartpeppar

 

För köttbullarna och soppan

 

  • 500g nötfärs eller lammfärs
  • 1 riven lök
  • 2 matskedar ris (helst kort ris)
  • En nypa smulad saffran i 1,5 dl varmt vatten (kopp)

  • 1,8L kött,kyckling,lamm buljong vatten

  • 450g kikärtor, dränerade

  • 6 mint löv, knutna i en bunt

  • Torkad mint för garnering.

  • Fin hackade röd lök för garnering

  • Fin hackad rädisa för garnering

  • Salt

  • Peppar

 

________________________________________________________________________________________________________________

 

Så gör du:

 

  1. Gör påfyllningen: Lägg den torkade frukten i en värmebeständig skål och täck med varmt vatten; låt vila tills det är plumt och har mjukat, ca 20 minuter och dränera sedan.
     
  2. Smörj smöret i en stor stekpanna över medelhög värme. Tillsätt sedan lök, kanel, gurkmeja, dränerad frukt, citronsaft och 2dl vatten, krydda med salt och rör om. Koka till en medellåg temperatur, koka tills löken och frukten är mycket mjuka och nästan faller ihop, (cirka 30 minuter). När rätt konsistens är uppnådd tillsägg salt och peppar efter behag och flytta över röran till ett fat och låt stå i kylen.
     
  3. Gör köttbullarna: I en stor skål kombinerar du kött, lök och ris krydda generöst med salt och peppar och rör om kraftigt för att få en bra smet, låt stå i minst 30min i kylen.
     
  4. Sätt en skål med mycket kallt saltat vatten vid sidan av en arbetsstation. Hämta köttbullblandningen och bilda sex bollar, doppa händer i saltat vatten för att hjälpa till att forma och släta dem. Gör ett intryck i varje, fyll sedan med 2 teskedar av den färdiga fyllningen. Täck fyllningen med köttet och slät köttbullarna i snygga sfärer igen med våta händer.
     
  5. Tillsätt 12dl vatten i en kastrull och Lägg försiktigt köttbullarna i grytan och simma tills köttet och riset är kokta, ca 20 minuter. 
     
  6. I en annan kastrull så kombinera saffran vätska och köttbuljong och koka över hög värme. Tillsätt kikärtorna och låt de koka på medelhög tills buljongen är doftande, 15-20 minuter. Lägg till mintbunten, koka sedan 10 minuter till och ta bort minten. Överför köttbullarna till buljongen  och låt sjuda i 5 minuter.
     
  7. Dela köttbullarna och buljongen mellan 6 skålar, fördela och kikärterna jämnt garnera med torkad mynta. Servera med den röda löken, rädisor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Handla
Information
SvenskaEnglishالعربية